Теодора Станишић - математичарка српског језика

uzv

Теодора Станишић била је представљена на билборду 2015. године, прве године пројекта "Учим + Знам = Вредим" због успеха на републичким такмичењима из српског језика и математике на ученица ОШ "Жарко Зрењанин". Наставила је да се такмичи и осваја награде и 2018. и 2019. године као ученица гимназије "Јован Јовановић Змај", а од ове године уписала је Факултет техничких наука, смер Енергетика, електроника и телекомуникације.

"На такмичењима сам учествовала од нижих разреда основне школе. Кренула сам са такмичењима из математике, од петог разреда такмичила сам се из знања српског језика, а од седмог и из књижевности. Искрено, највише сам поносна на освојену прву награду на Републичком такмичењу из математике са максималним бројем поена у трећем разреду средње школе, односно 2019. године ", каже Теодора.

Q: Да ли си и протекле школске године учествовала на неким такмичењима?

A: Ове године сам се пласирала на Републичко такмичење из математике које није одржано због ових услова епидемије.

teodora-stanisic

Теодора Станишић

Q: Занимљиво је да си у 2019. години освојила и прву награду на Књижевној олимпијади, и била најбоља у Србији из математике. За неке је то неспојиво. Како успеваш да „помириш“ математику и књижевност и будеш успешна у обе области?

A: Мислим да математика и књижевност имају много више везе него што се чини на први поглед. Тај начни размишљања који преузимам из математике доста добро могу да применим и у језицима, конкретно у српском језику.

Q: Како је било живети у време карантина и нове организације наставе?

A: Као на све и на мене је доста утицала та промена. И онлајн настава и отказивање такмичења. Мало ми је пољуљало мотивацију, али је потрошња времена пре компјутером била већа, због нове организације наставе. Али, завршили смо и то поглавље у гимназији, па ћемо видети како ће даље бити на факултету.

Q: Који је твој рецепт за успех?

A: На првом месту је труд и рад, залагање. Такође треба имати талента, али мислим да то није толико битно, јер без труда и рада тај таленат се не би остварио.

Q: Колико је слободно време важно за постизање успеха и има ли га у твом животу?

A: Наравно да га има! Свако може да нађе слободно време, само треба умети мало боље распоредити шта се кад ради. Можда устати сат раније, али важно је да се не проводи много времена не учећи кад се учи. Треба се научити како учити.

Q: Уписала си ФТН. Какви су ти планови након завршетка студија?

A: Још нисам сасвим сигурна чиме ћу се даље бавити. Имам времена да током факултета одлучим и упознам се боље са могућностима.

teodora-stanisic

Теодора Станишић

Q:Шта мислиш о пројекту "Учим + Знам = Вредим"?

A: Мислим да је идеја пројекта "Учим + Знам = Вредим" веома занимљива и да је добро да на билбордима не буду само рекламе производа и политичари, него да се мало види нешто заправо вреди, као што су сви ти ученици који су остварили разне успехе на такмичењима. Верујем да су билборди с најбољим ђацима и мотивисали и неке њихове вршњаке да и они покушају да покажу колико знају, умеју и вреде.

buduci-profesor-sa-biografijom-sampiona-vukasin-djinovic
Вукашин Ђиновић - будући професор са биографијом шампиона
marko-sladojevic-velemajstor-na-naucnom-i-fudbalskom-terenu
Марко Сладојевић - велемајстор на научном и фудбалском терену