Најбољи ђаци Новог Сада за 2019. годину - трећи део

uzv

Тадија Шебез је ученик четвртог разреда Гимназије "Јован Јовановић Змај". У прошлој школској години освојио је сребрну медаљу на Светској информатичкој олимпијади, прво место на Балканској информатичкој олимпијади, те прве награде на Српској информатичкој олимпијади, на Државном такмичењу из информатике, и на републичком финалу математичког такмичења "Мислиша". Такође, освојио је и трећу награду на Државном такмичењу из математике.

"Волим информатику и математику, а у наредној години планирам, за почетак, да упишем факултет", наводи Тадија Шебез.

"Волео бих да радим неки посао везан за програмирање, али још нисам одлучио шта".

tadija-sebez

Тадија Шебез

Никола Пешић студент је на смеру рачунарских наука на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду. У прошлој школској години, као ученик Гимназије "Јован Јовановић Змај" освојио је бронзану медаљу на Светској информатичкој олимпијади, као и прва места Балканској информатичкој олимпијади, Српској информатичкој олимпијади, те прву награду на Државном такмичењу из информатике.

"По завршетку студија планирам да наставим мастер студије у иностранству", наводи Никола Пешић.

"Себе видим у компјутерској науци,волео бих да се бавим програмирањем да ли у некој компанији или својој фирми, време ће показати".

nikola-pesic

Никола Пешић

Бранислав Веселиновић од ове академске године године студира српску филологију на Филозофском факултету у Новом Саду. Као ученик гимназије "Јован Јовановић Змај" у прошлој школској години остварио је значајне успехе на више такмичења, међу којима су друга награда на Српској физичкој олимпијади, друга награда на прва награда на Књижевној олимпијади и другу награду на Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе.

"Што се тиче књижевности, сматрам да у данашње време људи читају више него што су некада читали, али се раније читало са више пажње и предзнања. Књижевност у особи развија вредност критичке свести. А што се тиче језика, свака особа мора да зна матерњи језик да би могла да савлада и стране језике", наводи Бранислав Веселиновић.

"Себе у будућности видим или као лингвисту који ради у Институту за српски језик при Српској академији наука и уметности, или на факултету, Матици српској и осталим институцијама".

branislav-veselinovic

Бранислав Веселиновић

Теодора Станишић ученица је гимназије "Јован Јовановић Змај". У прошлој школској години освојила прва места на Републичком такмичењу из математике и Републичком такмичењу “Књижевна олимпијада", као и треће место на републичком финалу математичког такмичења 'Мислиша".

"Неко ће рећи да природне и друштвене науке нису сродне, али ја не мислим да су толико раздвојене. Заправо, мислим да су доста повезане", наводи Теодора Станишић.

"О даљој будућности тренутно не размишљам. За сада планирам да упишем Факултет техничких наука, па ћу видети шта ћу даље".

teodora-stanisic

Теодора Станишић

Дуња Вуковић ученица је гимназије "Јован Јовановић Змај". У прошлој школској години као ученица основне школе при истоименој гимназији освојила је прво место на Републичком такмичењу из хемије.

"Хемија ме највише привлачи, јер је то неки свет који ми не видимо и то је једна природна наука која нам објашњава како свет око нас функционише. Сматрам да је то изузетно лепа наука, и без обзира што је тешка и колико год сам улагала времена, све се исплатило", наводи Дуња Вуковић.

"Себе у даљој будућности видим можда као хемичара у лабораторији или професора на универзитету".

dunja-vukovic

Дуња Вуковић

Марина Шмит ученица је осмог разреда Основне школе "Људовит Штур" у Кисачу. У прошлој школској години освојила је друго место на Републичком такмичењу из српског језика као нематерњег.

Познавање језика и језичке културе област је која је за Марину изазов, због чега је и учествовала на општинским и окружним такмичењима, а на најпрестижнијем државном такмичењу дошла до значајне награде.

marina-smit

Марина Шмит

Максим Бјелић ученик је Гимназије "Јован Јовановић Змај". У прошлој школској години као ученик Основне школе при гимназији "Јован Јовановић Змај" остварио је значајне успехе на више такмичења, међу којима су прва награда на Државном такмичењу из математике, друга награда на Државном такмичењу из информатике и друга награда на Српској информатичкој олимпијади.

"Дневно ове предмете вежбам око сат времена, сем када су такмичења, онда више времена одвајам за то. Али важно је да се свакодневно вежба“, наводи Максим Бјелић.

"Када завршим школовање планирам да се бавим програмирањем".

maksim-bjelic

Максим Бјелић

Јелена Гојков ученица је трећег разреда технчке школе "Павле Савић". У протеклој школској години освојила је друго место на Републичком такмичењу и смотри ученика у дуисциплини – маникир.

"То је леп посао, занимљив, креативан и популаран", наводи Јелена Гојков.

"Волела бих да се бавим овим послом, будем успешна у њему и да имам свој салон".

jelena-gojkov

Јелена Гојков

Школа за дизајн "Богдан Шупут" у протеклој школској години имала је много ученика који су на такмичењима освајали престижне награде. Ове године из ове школе четири ученика је промовисано на билборду у оквиру билборд кампање "Учим + Знам = Вредим", због изузетних резултата постигнутих на "Данима ћирилице".

Његош Катанић освојио је прво место за илустрацију на тему "Земља".

"Нацртао сам бојно поље и војнике. Порука коју сам хтео да пошаљем тим радом јесте да су људи за своју земљу спремни да се боре да је одбране, не жалећи ни свој живот", каже Његош. “Волео бих да се у будућности бавим дизајном видео-игара".

Теодора Томић, ученица је четвртог разреда школе "Богдан Шупут" освојила је друго место за литерарни рад. "Тема рада била је 'Моја земља'", наводи Теодора.

"То нам је, заправо, био домаћи који испрва нисам знала како да урадим, али сам написала из душе и испало је најбоље".

Сара Корица, ученица је четвртог разреда.

"Освојила сам прво место на 'Данима ћирилице' из веза", истиче Сара. "Планирам да упишем архитектуру и да се у том смислу бавим уметношћу".

Коста Ђерманов иде у трећи разред и освојио је прво место на Међународном такмичењу из илустрације. Учествовао је и на такмичењу из фотографије где је прошао у финале.

"Добио сам награду за илустрацију иницијала. Ми учимо калиграфију, али ово је било више апстрактно виђење како бих себе ликовно представио", каже Коста.

"У будућности бих волео да се бавим дизајном, још нисам одредио којим, али бих волео да то буде графички или модни дизајн. Волео бих да се се бавим и фотографијом. Мада ме занима и дизајн ентеријера, сликање, цртање… Планирам да упишем факултет у иностранству. За почетак, планирам да упишем ликовну академију".

njegov-teodora-sara-kosta

Његош Катанић, Теодора Томић, Сара Корица и Коста Ђерманов

Техничка школа "Милева Марић Ајнштајн" у протеклој школској години имала је много ученика који су на такмичењима освајали престижне награде. Ове године из ове школе пет ученица је промовисано на билбордима у оквиру билборд кампање "Учим + Знам = Вредим", због изузетних резултата. Данас представљамо три ученице ове школе.

Рахел Делић, ученица је трећег разреда. У протеклој школској години освојила је прво место на тесту знања из текстилних материјала, на 25. републичком такмичењу текстичних и кожарских школа.

Ивона Аџић, ученица је другог разреда техничке школе. Освојила је прво место на Републичком такмичењу са међународним учешћем за урађени ликовни рад на тему "Светосавље". "Волим цртање и сликање. Било је нас више који су радили тај рад, али сам ја изабрана“, каже Ивона.

"О будућности не могу још да говорим, рано ми је да кажем шта ћу, али мислим да ћу бирати занимање у којој се тражи цртање и сликање“.

Јована Шупица уписала Факултет у Зрењанину, смер Одевно инжењерство.У прошлој школској години као ученица четвртог разреда Техничке школе "Милева Марић Ајнштајн". Освојила је прво место на у изради одевног предмета од текстилног материјала, на 25 Републичком такмичењу текстилних и кожарских школа.

"Добили смо готов одевни предмет и морали смо сами да га сашијемо, што прецизније и лепше за одређени временски период. Ја сам то урадила и освојила прво место", наводи Јована.

"У будућности бих волела да будем дизајнер, зато сам и уписала смер Одевно инжењерство у Зрењанину".

gudacki-orkestar

Ивона Аџић, Рахел Делић и Јована Шупица

najbolji-djaci-novog-sada-drugi-deo
Најбољи ђаци Новог Сада за 2019. годину - други део
najbolji-djaci-novog-sada-cetvrti-deo
Најбољи ђаци Новог Сада за 2019. годину - четврти део