Најбољи ђаци Новог Сада за 2019. годину - други део

uzv

Дејан Гјер од ове академске године студент је на смеру рачунарских наука на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду, а прошле школске као ученик гимназије "Јован Јовановић Змај" био изабран за ђака генерације. Осим тог признања у прошлој школској освојио је прву награду на републичком финалу математичког такмичења "Мислиша", другу награду на Математичкој олимпијади, ако и трећу награду на државном такмичењу из физике.

"Прерано ми је да сада говорим шта ће бити даље и у ком ћу смеру отићи, али знам да ме тренутно највише интересују рачунарске науке", наводи Дејан Гјер.

"Сада ми је занимљива примена математике у програмирању и информатици. Волео бих да се бавим научно-истраживачким радом".

dejan-gjer

Дејан Гјер

Страхиња Курешевић ученик је гимназије "Светозар Марковић". У прошлој школској години освојио је треће место на Олимпијади централне, источне и југоиосточне Европе из географије, а другу награду освојио на Републичком такмичењу из географије.

"Сада идем у четврти разред гимназије, а планирам да наставим школовање на факултету", наводи Страхиња Курешевић.

"Имам намеру да будем цивилни пилот, али ћу још видети које су мугоћности да се то и оствари. Знање из географије свакако ће ми бити потребно уколико се определим за овај позив".

strahinja-kuresevic

Страхиња Курешевић

Леополдина Ђанић, као ученица Електротехничке школе "Михајло Пупин", освојила је прво место на Републичком такмичењу из електронике с освојеним максималним бројем бодова.

"Волим да решавам задатке из електронике. То ме је привукло и уживам док радим задатке", наводи Леополдина Ђанић.

"У будућности себе видим као програмера, али желим да и да свирам хармонику, јер сам завршила и основну музичку школу".

leopoldina-djanic

Леополдина Ђанић

Јана Васиљева и Ана Кавгић као ученице основне школе "Јован Поповић" у прошлој години оствариле су значајне успехе на републичким такмичењима из српског језика.

Јана Васиљева освојила друго место на Републичком такмичењу српског језика "Читалићи – Кликераши".

"Волим предмете који су везани за читање и писање. Волим српски и енглески језик, а иначе ми језици иду добро", наводи Јана Васиљева. "Планирам да се, када завршим школовање, бавим с више послова. Неки од њих су преводилац, учитељица или професорка за онлајн учење".

Ана Кавгић освојила је друго место на такмичењу "Читалићи – Кликераши".

"Волим енглески, историју, географију, углавном друштвене науке", каже Ана. "Планирам да упишем гимназију 'Исидора Секулић', а за факултет се још нисам определила".

jana-vasiljeva-ana-kavgic

Јана Васиљева и Ана Кавгић

Лука Зечевић, Леа Ајзенбергер и Лука Срдић долазе из основне школе "Светозар Марковић Тоза".

Зечевић је прошле године освојио друго место на Републичком такмичењу из географије. Своје школовање наставио је у Гимназији "Исидора Секулић" на природно-математичком смеру.

"Углавном сам се бавио природним наукама, али географија је наука која је делом и природна и друштвена и зато ме привукла. Наставница је била фантастична и подстакла ме да се такмичим из тог предмета", наводи Лука Зечевић.

"Још се нисам одлучио за професионално умерење у будућности, зато сам и уписао гимназију. Двоумим се између медицине и информационих технологија".

Леа Азјенбергер освојила је друго место на Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе. Због својих успеха већ другу годину за редом нашла се на билборду.

"Моји планови, за дивно чудо, не односе се толико на језик као главни фокус, него сам се више прусмерила на природне науке, попут физике и математике", каже Леа.

"Себе у будућности дефинитивно видим као професорку. Да ли ће то бити квантна физика или астрофизика, још не знам, али има времена за то".

Лука Срдић освојио је прво место на 60. Изложби ликовних радова деце и омладине Србије. "Волим ликовно, али и историја ме привлачи", истиче Лука.

"Још је рано да говорим о будућности. За сада још не знам чиме бих се бавио, али временом ће се и то наметнут".

lea-luka-luka

Лука Зечевић, Леа Ајзенбергер и Лука Срдић

Марко Јашић и Александар Розентал похађају основну школу "Милош Црњански".

Јашић је прошле године освојио прво место на Републичком такмичењу из историје, а пре тога исти успех постигао је и на општинском и окружном такмичењу из истог предмета. "Историја ми је омиљени предмет. Волим и географију, али не баш толико као историју", наводи Марко Јашић.

"Планирам да школовање даље наставим у гимназији, па ћу да видим шта ћу даље. За сада се још нисам одлучио чиме бих се бавио у будућности".

Александар Розентал освојио је друго место на Републичком такмичењу из историје. Друга места освајао је и на такмичењима на општинском и окружном нивоу. "За мене је историја најбољи предмет. Заправо, највише је волим. И географија ми је на листи омиљених, али из историје имам највише успеха", каже Александар.

"Нисам размишљао чиме бих се бавио у будућности. Сад сам осми разред, уписаћу гимназију, а то је онда пет година времена да донесем одлуку куда и шта даље".

marko-jasic-aleksandar-rozental

Александар Розентал и Марко Јашић

Марко Кујовић и Немања Утвић као ученици основне школе "Милош Црњански" у прошлој години остварили су значајне успехе на републичким такмичењима из математике.

Кујовић је освојио друго место на Републичком такмичењу из математике, а своје знање окушао је и на такмичењима из физике, али не са толиким успехом као из математике.

"Од ове школске године сам уписао основну школу при гимназији "Јован Јовановић Змај" и очекујем да ћу наставити да се такмичим", наводи Марко Кујовић.

"Волим математику, али мислим да могу и много више од математике, јер сам добар и из физике, географије и историје. Пошто су ми интересовања заиста различита, прерано је још да се изјасним шта ћу бити у будућности, којим ћу се послом бавити“.

Немања Утвић освојио је друго место на Републичком такмичењу из математике. Друга места освајао је и на такмичењима на општинском и окружном нивоу.

"Волим математику, али пре свега информационе технологије. Зато сам и уписао ИТ смер у Електротехничкој школи", каже Немања.

"Још пре две године сам одлучио које ће ми усмерење бити, а срећом, имао сам и довољно бодова да упишем то што сам хтео. По завршетку школовања планирама да отворим ИТ фирму".

marko-kujovic-nemanja-utvic

Марко Кујовић и Немања Утвић

Михајло Пап и Иван Катона као ученици основне школе "Коста Трифковић" у прошлој школској години остварили су вредне успехе на такмичењима из русинског језика.

Михајло је као ученик осмог разреда освојио прво место на Републичком такмичењу из русинског језика, а Иван као ђак седмог разреда освојио је такође прво место на такмичењу из русинског.

"Волим језике, посебно енглески и француски. Само што француски нисам имао у школи па сам ишао на приватне часове. Од ове школске године сам уписао гимназији 'Јован Јовановић Змај' билинвгално француско-српско одељење и очекујем да ћу наставити да се такмичим", наводи Михајло Пап.

"У будућности бих волео да се бавим нечим што има везе с језицима и путовањима".

Иван Катона и прошлој школској години низао је успехе из познавања русинског језика, па је прва места освајао ин а општинским и окружним такмичењима, а круна на прошлу школску годину стигла је с првим местом на републичком такмичењу.

"Језици су ми доста интересантни, а волим и географију. У овој школској години планирам да идем и на такмичења из енглеског језика", каже Иван.

"За сада још не знам чиме ћу се бавити у будућности, јер је много тога на столу. Треба се одлучити. Срећом, има још времена за то".

ivan-katona-mihajlo-pap

Иван Катона и Михајло Пап

Јован Гајић, Милана Латковић и Милана Билић у прошлој школској години похађали су средњу економску школу "Светозар Милетић". Ово троје младих људи у прошлој школској години освојили су прве награде у стручним областима у којима су се такмичили.

Јован Гајић освојио је прво место на Републичком такмичењу из куварства за ученике трећег степена.

"Уписао сам менаџмент угоститељства у Новом Саду и планирам даље да се усавршавам у овој области", наводи Гајић.

"Циљ ми је да што више остварим у угоститељству, да управљам рестораном, а по могућности и свој ресторан да отворим".

Милана Латковић освојила је прво место на Републичком такмичењу из услуживања, област "Банкет".

"Уписала сам Природно-математички факултет у Новом Саду", истиче Милана.

"Када завршим студије, волела бих да се запослим у неком хотелу, а, што да не, једног дана да управљам или будем власница ланца хотела".

И Милана Билић освојила је прво место на Републичком такмичењу из услуживања, област "Банкет". Студент је прве године хотелијерства на ПМФ-у Универзитета у Новом Саду.

"Први циљ ми је да завршим факултет, па ћемо видети касније", истиче Милана Билић. "За сада себе видим у хотелијерству, али нисам у потпуности сигурна да ли ће ми то бити и главно професионално усмерење. Време ће показати".

jovan-milana-milana

Јован Гајић, Милана Латковић и Милана Билић

Гудачки оркестар Средње музичке школе "Исидор Бајић" у прошлој години години, освојио је прво место на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије.

Оркестар чине ученици средње школе од првог до четвртог разреда који свирају виолине, виоле, виолончела и контрабасе.

"Поједини чланови оркестра такмиче се и у солистичким дисциплинама и освајају вредне награде", каже диригент оркестра Тамара Адамов Петијевић.

"Камерно и оркестарско музицирање им је обавезан предмет и битан им је за даљи развој и каријеру".

gudacki-orkestar

Гудачки оркестар средње музичке школе Исидор Бајић

najbolji-djaci-novog-sada-prvi-deo
Најбољи ђаци Новог Сада за 2019. годину - први део
najbolji-djaci-novog-sada-treci-deo
Најбољи ђаци Новог Сада за 2019. годину - трећи део