Најбољи ђаци Новог Сада за 2019. годину - четврти део

uzv

Марина Цветкова, Никола Буквић и Марко Моићевић у прошлој школској години похађали су основну школу "Јован Поповић". На билборду су се ове године нашли због успеха на републичким такмичењима из више предмета.

Марко Моићевић, ученик је седмог разреда. У протеклој школској години освојио је друго место на Републичком такмичењу из физике.

Марина је била најбоља у својој категорији на Републичком такмичењу из Руског језика, али је освојила и треће место на међународном такмичењу из ликовне културе. Школовање наставља на смеру физиотерапеутски техничар у Медицинској школи "7. април" у Новом Саду.

"Волим језике, али сам хтела да упишем смер физиотерапеута", каже Марина Цветкова.

"Желим да наставим школовање на Медицинском факултету и будем хирург".

Никола Буквић ученик је осмог разреда. у Протеклој школској години освојио је друго место на Републичком такмичењу из историје.

"Волим историју, зато сам и одлучио да своје знање проверим на такмичењима" наводи Никола.

"Још се нисам определио око животног позива, али планирам да упишем гимназију и себи 'купим' још мало времена до одлука куда и шта даље".

marina-cvetkova-nikola-bukvic-marko-moicevic

Марина Цветкова, Никола Буквић и Марко Моићевић

Техничка школа "Милева Марић Ајнштајн" у протеклој школској години имала је много ученика који су на такмичењима освајали престижне награде. Ове године из ове школе пет ученица је промовисано на билбордима у оквиру билборд кампање "Учим + Знам = Вредим", због изузетних резултата. Овом приликом представљамо две ученице ове школе.

Миа Пјешчић, прошле школске године као ученица четвртог разреда,. освојила је прво место у образовном профилу Техничар за обликовање графичких производа на 24. Републичком такмичењу ученика из подручја рада хемије, неметала и графичарство за групу графичарство.

"Задатак је био да направимо плакат за одређене теме. Мислим да је дизајн донео награду. Вежбале смо у школи на пракси и то ми је помогло", казала је Миа.

"Жеља ми је да се бавим графичким дизајном. Највише ме занимају плакати и амбалажа".

Јелена Палачковић, такође је у протеклој школској години као ученича завршне године ове школе освојила прво место из области декоративне дендрологије и цвећарства на 22. Републичком такмичењу из подручју рада шумарства и обраде дрвета.

"Леп је позив и смер, а за рад и учешће на такмичењу била сам инспирисана професорима који су ме бодрили константно", изјавила је Јелена.

"Уписала сам психологију, али ово је јако леп позив и можда га једног дана наставим".

mia-pjescic-jelena-palackovic

Миа Пјешчић и Јелена Палачковић

Ивана Радин и Јован Зличић као ученици средње школе "Светозар Милетић" у прошлој школској години освојили су републичке награде из стручних предмета.

Ивана је освојила прво место на Републичком такмичењу из услуживања – барско пословање.

"Остала ми је још једна година средње школе, па планирам да упишем Природно-математички факултет, смер хотелијерство", наводи Ивана Радин.

"Желела бих да се по завршетку студија бавим угоститељством".

Јован Зличић освојио је прво место на Републичком такмичењу из услуживања, на националном фестивалу 'Српски сто посне хране'.

"На такмичењу се оцењује рад конобара, поставка, припремни радови. Оцењује се ток служења хране, пића и свега осталог, а на крају се оцењују завршни радови. Ту се такмичи доста ученика, а ја сам освојио прво место. Припреме су трајале три-четири месеца", истиче Јован Зличић.

"У будућности видим себе као менаџера или власника ресторана".

ivana-radin-jovan-zlicic

Ивана Радин И Јована Зличић

Марија Бајева, Тиа Чизмић и Дариа Коваленко ученице су основне музичке школе "Јосип Славенски" и у претходној школској години оствариле су бројне награде на домаћим и међународним такмичењима. Пијанисткиње Марија и Тиа награде су освајале свирајући клавир, а Дариа на такмичењима из солфеђа и теорије музике.

Марија Бајева ученица је петог разреда музичке школе. Била је најбоља такмичарка на Републичком такмичење музичких школа, друга категорија, освојила је, између осталог, прву 2 награду, друга категорија, на трећем интернационалном фестивали "Сирмијум мјузик фест", те прву награду да освојених максималних 100 бодова, трећа категорија, на музичком фестивалу "Фантаст 2019".

"Велико је признање бити на билборду због остварених резултата и подстицај да наставим да вежбам и напредујем", каже Марија.

"У будућности планирам да наставим да учествујем на такмичењима и освајам награде".

Тиа Чизмић, други је разред музичке школе, смер клавир. Између осталог, у протеклој години освојила је прву награду, преткатегорија, на Републичком такмичењу музичких школа, те прву награду, преткатегорија, на трећем интернационалном "Сирмијум мјузик фесту".

"Волим да свирам клавир, а Шопен ми је омиљени композитор", наводи Тиа.

"Волела бих у будућности да свирам на концертима, али и да будем зубарка".

Дариа Коваленко ученица је шестог разреда музичке школе. Између осталих награда, у прошлој школској години освојила је прву награду с максималних 100 бодова, друга А категорија, солфеђо, на Фестивалу солфеђа "Славенски", прву награду и признање за најбољу учесницу на 10. отвореном такмичењу "Вива ла музика" у дисциплини солфеђо и теорија музике.

"За клавир дневно издвајам око два сата, а за солфеђо сат до два. Ипак, највише волим солфеђо", истиче Дариа.

"У будућности желим да наставим са средњом музичком школом, а на академији потом да студирам или клавир или певање".

marija-bajeva-tia-cizmic-daria-kovalenko

Марија Бајева, Тиа Чизмић и Дариа Коваленко

Флаутисти Јана Васић и Дане Зивлак у протеклој школској и такмичарској години као ученици Основне музичке школе "Јосип Славенски" остварилу су бројне награде на републичким и међународним такмичењима.

Јана Васић је 4. разред музичке школе. У пртеходној школској години, између осталог, освојила је прву награду, преткатегорија, на Републичком такмичењу музичких школа, прву награду на Међународном такмичењу флаутиста "Миодраг Азањац" у Београду, те прву екипну награду на Фестивалу солфеђа "Славенски". "Сваки дан вежбам по два сата, а уочи такмичења и дуже. Јер за успех је потребно много вежбе”, каже Јана.

"Волела бих да наступам у Паризу, али и да ме у будућности гледате у Бечу 1. јануара на новогодишњем концерту".

Дане Зивлак иде у шести разред музичке школе. Међу наградама из прошле такмичарске сезоне издвајају се прва награда, друга категорија, на Републичком такмичењу музичких школа, прва награда, категорија А, на такмичењу "Даворин Јенко", те прва 2 награда, Друга категорија, на трећем интернационалном такмичењу "Сирмијум мјузик фест".

"На такмичењу је посебан осећај. Имам потребу да све буде савршено, а и ако не буде тако опет сцена пружа један посебан осећај", каже Дане.

"Волео бих да наставим да свирам флауту и у вишим разредима и учествујем на такмичењима".

dane-zivlak-jana-vasic

Дане Живлак и Јана Васић

Лука Давидовић и Лука Лехотски у протеклој школској и такмичарској години као ученици Основне музичке школе "Јосип Славенски" остварилу су бројне награде на републичким и међународним такмичењима из свирања саксофона.

Лука Давидовић је, између осталог, био најбољи такмичар у преткатегорији саксофона на Републичком такмичењу музичких школа, али и освојио прву награду као део дувачког триа на Фестивалу солфеђа "Славенски".

"Волим музику, али немам неки посебан жанр који ми је омиљенији од других", каже Лука Давидовић.

"Највише волим да свирам саксофон. Дневно вежбам пола сата до 45 минута".

Лука Лехотски освајао је прве награде и прва места на више такмичења како из саксофона, тако и из теорије музике. Био је, између осталог, најбољи такмичар у другој категорији саксофона на Републичком такмичењу музичких школа, али и освајач прве Б награде из теорије музике на Републичком такмичењу из софлеђа и теоретских предмета.

"Волим да свирам све врсте забавне и класичне музике, али волим и yез и блуз", наводи Лука Лехотски.

"Нисам још сигуран чиме ћу се бавити у будућности, јер сам завршио музичку школу и нисам наставио у средњој, али волео бих да радим неки самосталан посао и паралелно да се бавим музиком".

luka-davidovic-i-luka-lehotski

Лука Давидовић и Лука Лехотски>

Мешовити хор основне школе "Ђура Даничић" у прошлој години години, освојио је титулу најбољег са максималних 100 бодова на 29. такмичењу такозваних малих хорова. Хор чине ђаци од првог до осмог разреда, а успех који је остварен у овој години, заправо је само потврда прошлогодишњег успеха када су, такође, били првопласирани на републичком такмичењу.

"Радити са децом узраста од првог до осмог разреда је веома занимљиво, али и тешко, зато што посебну бригу водимо о првачићима и ученицима другог разреда. Али они воле пуно да уче од ових великих, тако да се добро уклопимо и добру атмосферу и енергију дајемо једни другима и супер се надопуњујемо", каже диригент хора Биљана Оравец.

hor-djura-danicic

Хор ОШ "Ђура Даничић"

Мешовити хор основне школе "Јован Поповић", који чине ученици од петог до осмог разреда, у прошлој години освојио је титулу најбољег са максималних 100 бодова на Такмичењу Удружења музичких и балетских педагога Србије, трећа категорија. Хор ове школе је и претходних година био првопласиран у том рангу такмичења.

"Тајна успеха је у раду. Деци није лако јер имају пуно обавеза и то морају да ускладе с ваннаставним активностима, али успевамо да се организујемо", каже диригент хора Бранислава Маравић. Корепетитиор хора је Мина Станковић, корепетитор у Балетској школи, која годинама прати овај хор на такмичењима.

hor-jovan-popovic

Хор основне школе "Јован Поповић"

Женски хор средње музичке школе "Исидор Бајић" у прошлој години, освојио је титулу лауреата – најбољег међу најбољима на такмичењу “Александар Невски” у Угричу у Руској Федерацији. Хор чине ученице средње школе од првог до четвртог разреда, и има преко 100 чланова, али је на билборду представљено 27 чланица које су учествовале на овом престижном такмичењу и представљале нашу земљу.

"Специфичност хорског певања је у томе што је у питању један инструмент – људски глас и то је деликатнији и суптилнији посао него код иструменталне музике. Мора опрезно да се ради, да се гласови не троше превише, да се пажљиво негују, јер он нема резервне делове", каже диригент хора Тамара Адамов Петијевић.

devojacki-hor

Женски хор средње музичке школе "Исидор Бајић"

najbolji-djaci-novog-sada-treci-deo
Најбољи ђаци Новог Сада за 2019. годину - трећи део
laureat-projekta-uzv-2020
Лауреат пројекта "Учим + Знам = Вредим" за 2019. годину