Марко Сладојевић - велемајстор на научном и фудбалском терену

uzv

Марко Сладојевић ученик је другог разреда гимназије "Јован Јовановић Змај". У пројекту "Учим + Знам = Вредим" је од 2015. године када је на билборду представљен као члан тима основне школе "Жарко Зрењанин" који је освојио 1. награду на Математичкој олимпијади. С успесима је наставио и наредних година па је због изузетних резултата у области математике, информатике и физике као ученик Основне школе при гимназији "Јован Јовановић Змај" а затим и као ученик првог разреда исте гимназије представљен на билбордима 2018. и 2019. године. И ове године наставио је учешће на такмичењима која су прекинута пандемијом коронавируса.

"Крајем прошле године сам учествовао на Светској јуниорској научној олимпијади (ИЈСО) у Дохи, где сам освојио бронзану медаљу. У току године, након окружних такмичења, пласирао сам се на државна такмичења из математике, физике, информатике и хемије, која ће се, надам се, одржати упркос пандемији", каже Марко.

Q: Од које године учествујеш на такмичењима и која ти је награда најзначајнија?

A: Такмичим се од своје осме године, а као врхунац својих успеха бих издвојио бронзу на светској олимпијади у Дохи. Једнако ми је драга моја освојена прва награда на државном такмичењу из физике у шестом разреду. То ми је био подстрек за даље.

marko-sladojevic

Марко Сладојевић

Q: Шта подразумева припремање за такмичење и колико је важна организација обавеза и слободног времена?

A: Припремање за такмичење представља велики напор који се најлакше обавља уз добру организацију слободног времена. У периоду када се припремам за неко такмичење, обично ми прија да, након завршених дневних обавеза, у вечерњим сатима слободно време посветим вежбању и учењу за такмичење. То подразумева прелиставање претходних такмичења и вежбање задатака. Ипак, највише ми прија додатна настава у школи где наши професори издвоје своје време да нас још боље припреме.

Q: Како си се организовао у време карантина због коронавируса и колико се то одразило на твоје обавезе?

A: За време карантина сам пуно времена провео са породицом на викендици где смо време проводили заједно, уређујући башту, садећи нове биљке, припремајући разна јела и на крају гледајући породично филмове. Поред тога сам, наравно, похађао школу онлајн, тако да ми је добра организација времена била важна. Сем формалне едукације, драго ми је да сам успео од родитеља да научим и доста практичних ствари.

Q: Успешан си и ван учионице, на фудбалском терену. Да ли си и даље активан у фудбалу и колико то доприноси успесима у другим областима?

A: Сем науке, фудбал је моја велика љубав и играћу га докле год будем могао. И даље активно тренирам у клубу ФК Болесников и мислим да то пуно доприноси мојим другим успесима, како због организације времена пре и после тренинга, тако и због одмарања од школе као и самог здравља.

Q: Иако гимназијско школовање није готово, какви су ти планови?

A: Моји планови су да наставим да унапређујем своје знање и да се такмичим. Након гимназије бих волео да студирам на Факултету техничких наука у Новом Саду, а касније проширим знање на неком од светских универзитета. Пре свега бих волео да будем добар инжењер, и да радим и живим у Новом Саду.

marko-sladojevic

Q:Шта мислиш о пројекту "Учим + Знам = Вредим"?

A: О пројекту "Учим + Знам = Вредим" мислим све најбоље јер промовише праве вредности у младима попут знања и труда потребног да се успех оствари. Мени је овај пројекат увек представљао додатну мотивацију да покажем добре резултате на такмичењима и у школи

teodora-stanisic-matematicarka-srpskog-jezika
Теодора Станишић - математичарка српског језика
ucim-znam-vredim-i-u-2020
Наставља се пројекат "Учим + Знам = Вредим" за 2020. годину