Вукашин Ђиновић - будући професор са биографијом шампиона

uzv

Вукашин Ђиновић на билбордима у оквиру пројекта "Учим + Знам = Вредим" представљен је три пута и то као ученик две школе – ОШ "Прва војвођанска бригада" и ОШ при гимназији "Јован Јовановић Змај". Завршио је први разред гимназије "Јован Јовановић Змај" и наставио да ниже успехе и у овој години, које је прекинула епидемија вируса COVID-19 јер су обустављена такмичења. До сада је освојио бројне домаће и међународне награде на такмичењима из математике и физике, мада то нису само два предмета из којих је своје знање демонстрирао на такмичењима.

– Од трећег разреда сам почео да се такмичим из математике, а од шестог разреда кренула су државна такмичења. Као најзначајнији успех бих издвојио сребрну медаљу на Светској научној олимпијади освојену прошле године у Дохи – каже Вукашин.

Q: Које си успехе постигао у овој години до прекида такмичења? A: Била су само окружна такмичења из математике и физике, на којима сам освојио прве награде. Нажалост, државна такмичења су морала да буду одложена због коронавируса. Пошто су најавили да би државно такмичење из математике могло ускоро бити одржано, сада се спремам за њега.

vukasin-djinovic

Вукашин Ђиновић

Q: Колико је на тебе, твоје планове и обавезе, али и школовање утицао карантин и како си се снашао у свему томе?

A: Мени је доста отежало ситуацију, пре свега зато што непосредна интеракција са професором некако олакшава само учење, схватање и стицање нових знања. Професори су морали да нађу алтернативни начин за оцењивање, тако да смо имали доста више домаћих задатака и пројеката, па смо у једној смени имали наставу, а у другој смени смо морали много више времена морали да посветимо домаћима и пројектима који су се оцењивали. Покушавао сам да нађем неку равнотежу како бих оставио време и за припрему за такмичења, али када су такмичења отказана онда сам се више посветио школи. Ево, сад на распусту сам почео да се припремам за такмичења.

Q: Шта подразумева припрема за такмичење у твом случају?

A: Припрема за такмичења у суштини подразумевају континуитет у раду, свакодневни рад и стицање различитих идеја за решавање неких задатака, начина на који се може приступити неком проблему, поготово у случају математике и физике.

Q: Има ли још неки „терен“ у науци на ком би се тестирао своје знање и вештине?

A: Након светске научне олимпијаде у Катару за припрему нам је било потребно и знање из хемије, па сам одлучио да ове године такмичим из хемије, али су и та такмичења прекинута. У сваком случају, желим у будућности и тој области да посветим пажњу.

Q: Постоји уврежено мишљење да бити успешан у више области подразумева одсуство слободног времена, јер се све време троши на учење и вежбање. Да ли је то тако? A: Слободно време је јако важно да се човек не префорсира. Јер ако се префорсира, онда може изузетно лако да изгуби вољу и жељу за даљим радом, а то није циљ. Због тога је важно да буде умерен и да поред рада и вежбања такође нађе и време за слободне активности да би могао мозак да се опусти и разбистри и да би онда био поново оспособљен за даљи рад. Q: Како је твој поглед на своју будућност из ове перспективе? A: Волео бих, ако ми се укаже прилика након средње школе, да студирам у иностранству на светским универзитетима и да се запослим као професор математике.

vukasin-djinovic

Вукашин Ђиновић

Q:Шта мислиш о пројекту "Учим + Знам = Вредим"?

A: Било ми је драго што сам на билборду, што је ту неко ко цени рад и знање и то ме подстакло да наставим да радим и да се трудим да бих постигао даље успехе. Мислим да је "Учим + Знам = Вредим" сјајан пројекат поготово у садашњем друштву у коме се недовољно вреднује знање и у коме су више доступни неки други садржаји. Због тога је ово изузетно значајно за промоцију знања и културе, а такође и за нас ђаке је охрабрење да ће наш труд и успех неко вредновати и то је подстицај за даљи рад и постизање резултата.

miroslav-grubic-petar-pan-za-racunarom
Мирослав Грубић - Петар Пан за рачунаром
teodora-stanisic-matematicarka-srpskog-jezika
Теодора Станишић - математичарка српскога језика