Одржана завршна свечаност пројекта "Учим + Знам = Вредим"

uzv

Завршна свечаност пројекта "Учим + Знам = Вредим" одржана је у петак у свечаном холу чувене Бановине, згради Аутономне покрајине Војводине. Том приликом присутнима су се обратили потпредседник покрајинске Владе Ђорђе Милићевић, помоћница градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић, као и председник Удружења за промоцију друштвене одговорности Александар Савановић. Након њиховог обраћања најбољи ученици из свих седам општина примили су посебне захвалнице и поклоне.

И ове године неколико ученика добило је посебне награде због тога што су другу горину за редом на билборду. Њима је признања уручио Горан Бајшански, новосадски спортиста , хуманитарац и носилац Новембарске повеље. Овај пут посебна признања су примили Хор гимназије "Јован Јовановић Змај", хор основне школе "Јован Поповић", луткарска група "Звездице", Момир Пешић, Ивана Динић, Леа Хрубења, Мирослав Грубић и Катарина Сладојевић.

Поздрављајући ђаке и организаторе пројекта, Ђорђе Милићевић је посебно истакао улогу родитеља , без којих, како је рекао, ни један прави успех није могућ. "Школа и образовање јесу изузетно важни, али дубоко верујем да највише људске и моралне вредности стичемо у нашим породицама. Зато, поштовани родитељи, будите поносни што сте подигли и васпитали децу која су пример и идеал не само за њихове вршњаке, него и друштво у целини", рекао је потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић.

svecanost-uzv-24-11-05

svecanost-uzv-24-11-05

Помоћница градоначелника Љиљана Коковић у свом обраћању је навела:

"Пројекат "Учим + Знам = Вредим" је најсјајнији пример таквог односа јер промовише заиста највећу вредност друштва- младе људе жељне знања. Нема већег богатства и потенцијала од њих јер они су гаранција бољег света и боље будућности за све нас.
Они су посвећени, одговорни, истрајни, предузимљиви и због тога награђени знањем које оплемењује њихов живот, а које чини да управо они постану носиоци позитивних промена. Као друштво морамо да их охрабримо на том путу тако што ћемо створити услове да знање, способности и вештине буду једини услови професионалног и друштвеног остварења.
Нашим најбољим ученицима желим све најбоље у животу, а носиоцима овог пројекта да истрају и наставе да подржавају оне који су изабрали прави пут", рекла је Љиљана Коковић. Председник удружења за промоцију друштвене одговорности, Александар Савановић, током свог говора рекао је да је то удружење успело и да превазиђе своје циљеве :

"Када смо 2015. године први пут покренули пројекат Учим+Знам=Вредим, искрено, нисмо могли претпостављати да ће данас, само три године касније, он изгледати овако. Почели смо у Новом Саду са 14 билборда и 30 ученика на њима, а стигли смо до 60 билборда и више од 200 ђака у седам локалних самоуправа који су својим успесима завредили да буду промовисани. Наша искрена борба за боље и здравије друштво у ком ће се ценити и вредновати праве вредности и промовисати нови друштвени узор и дала је своје резултате и не могу да вам опишем своје задовољство и понос што се број ђака, успешних ђака, победника, из године у годину повећава и што се број људи који стоје данас овде иза мене, али пре свега деце, успешних ђака који стоје испред мене повећава у односу на прошлу годину и на годину пре тога.То је јасан знак да ово друштво има итекако потенцијала да се ухвати у коштац са оним негативним појавама које су затровале наш свакодневни живот, и трују га, може се рећи, деценијама уназад.

Године ратова и транзиције одузеле су нам много тога, а међу њима и један систем вредности, а нове генерације или новије генерације у поплави ратних, политичких, забавних и сваких других ријалитија и „селебритија“ практично су остале без здравих узора, без оних на које би се угледали, а који су успешни захваљујући знању, раду, марљивост и учењу. Сложићемо се да ни данас за такве људе нема баш превише места у јавности.

Они су, углавном, скрајнути или невидљиви за медије, за такве успешне људе нема места на насловним странама ни у ударним терминима емисија електронских медија. Али, сви ви данас овде окупљени и они који гледају овај догађај и они који ће о њему у медијима данас или сутра или ових дана прочитати нешто јесте сведоци да ова земља има потенцијал, да ова земља има наде и да се број оних који се боре за један нови систем вредности, да не кажем стари, повећава из дана у дан, из месеца у месец, из године у годину.", навео је Савaновић.

Он је у свом говору заључио да је овај пројекат исправан на више нивоа:

"Као председник Удружења запромоцију друштвене одговорности срећан сам што пројекат расте и развија се, што је све већи одзив школа и деце и што се повећао број општина које у њему учествују. Што се повећава број оних који желе да промовишу успешне ђаке као праве и здраве узоре како својим вршњацима и онима који долазе иза њих тако и нама старијима.

Као новинар задовољан сам што смо успели да направимо једну добру, здраву причу, и што је ова позитивна вест и позитивна кампања одлична брана против негативних вести и јасан знак да добре вести могу да победе оне лоше и да је друштво жељно таквих вести, макар и са билборда, ако већ ту децу не могу да упознају преко медија. А захваљујући овој акцији неки медији су управо ту децу представили својим читаоцима, слушаоцима и гледаоцима.

Као родитељ срећан сам што моје дете може да одраста у средини у којој своје узоре може да пронађе ина билборду. Јер та деца на билборду не рекламирају ни политичке странке, ни разноразне производе, већ рекламирају памет, таленат и способност."

У Новом Саду, у оквиру пројекта "Учим + Знам = Вредим" које реализује Удружење за промоцију друштвене одговорности средином октобра на 30 локација полепљени су на билбордима панои на којима је представљено око 150 ученика основних и средњих школа са територије Града који су у протеклој школској години остварили најзначајније државне и међународне успехе на такмичењима из области науке и уметности.

Више од 30 билборд паноа са најбољим ученицима постављено и у општинама Сремски Карловци, Жабаљ, Србобран, Бачки Петровац, Беочин и Темерин. У прошлој години било укупно 30 билборда у четири локлане самоуправе са преко 140 ученика, док је ове године промовисано на више од 60 билборда у седам локалних самоуправа више од 200 успшених основношколаца и средњошколаца.

Овогодишњи одзив школа и број пријављене деце био је знатно бољи него претходне што сматрамо потврдом да је пројекат "Учим + Знам = Вредим" заживео и да је овом друштву потребна промоција знања и образовања управо кроз истицање оних који суу тој сфери постигли значајне резултате.

Генерални спонзор пројекта "Учим + Знам = Вредим" и ове године је Ерсте банка.

svecanost-uzv-24-11

svecanost-uzv-24-11

svecanost-uzv-24-11

zavrsna-svecanost-uzv-24-novembra
Завршна свечаност пројекта УЗВ заказана за 24. новембар
upoznajte-djake-sa-bilborda-izjave-djaka-opstine-sremski-karlovci
Упознајте ђаке са билборда: Сремски Карловци