Упознајте ђаке са новосадских билборда

uzv

Упознајте се са ђацима чије су фотографије од ове недеље на новосадским билбордима. Колико је заиста времена потребно да би се постигао успех на републичком или међународном нивоу, ко од њих жели да ради у Гуглу а ко сања да отвори своју фирму, прочитајте овде и упознајте наше најбоље ђаке у граду.

najbolji-ucenici-baletske-skole

Дејана Бајић, ученица другог разреда средње балетске школе – смер класичан балет, освојила је лауреат на републичком такмичењу у балету. Након завршетка школе жели додатно да се усавршава.

"Никада не може бити савршено, али ја желим да наставим да радим на себи. Надам се да ћу успети да одем у иностранство да бих наставила школовање. Волела бих да ми то омогући и запослење јер видим себе како се и у будућности бавим балетом."

Милица Мучибабић, ученица треће године средње балетске школе, освојила је лауреат на републичком балетском такмичењу. Милица је такође успешан ђак гимназије "Јован Јовановић Змај" и каже да један њен дан углавном цео протекне у школи.

"Ујутру сам у балетској школи, после идем на часове у гимназију, увече опет у балетску школу. Ако нисам у школи увече, онда сам у балетском клубу у ком сам почела да тренирам џез балет када сам имала четири године. С обзиром на то да сам на одсеку за савремену игру у будућности бих волела да играм у иностранству."

Катарина Зец, шеснаестогодишња ученица другог разреда средње балетске школе, освојила је бронзану медаљу на интернационалном балетском такмичењу у Загребу, као и лауреат на републичком. Иако је за такве успехе неопходно много одрицања, она каже да за њу то није тешко јер је у њеном животу балет на првом месту испред свега.

"Када се нешто воли ништа није тешко, све је остало на другом месту јер ништа није толико вредно као балет. У будућности себе видим на позорници, играћу све до краја док будем могла јер то желим. После тога желим да предајем, да отворим неки студио и своје знање преносим на нове мале балерине."

Мирослав Грубић је ученик четвртог разреда балетске школе у Новом Саду, а шести разред је завршио у Основној школи "Петефи Шандор". Освојио је прву награду на републичком такмичењу из класичног балета. Себе види да као успешног човека у две области у будућности.

"Поред балета јако волим програмирање. Тако у будућности себе видим како ми је то посао, а балетом рекреативно да се бавим и да имам евентуално неки свој студио."

Алекса Жикић је такође ученик четвртог разреда балетске школе у Новом Саду ужива у класичном балету а на републичком такмичењу је освојио прво место.

"Пробе могу да буду изузетно напорне, али сав труд се исплати кад си на позорници. У будућности видим себе да се и даље бавим балетом."

Сташа Кукић завршила је Балетску школу одсек за савремену игру. Освојила је прво место на републичком такмичењу.

"Примљена сам на академију у Москви. Савремени плес је сваки нови покрет који човек отркије у себи. Волим га зато што може на више начина да се протумачи оно што неко изводи на сцени. Уложила сам много времена у тренинге и видим себе у будућности да се тиме бавим."

Теодора Вујков је завршила Балетску школу у Новом Саду. Освојила је лауреат у категорији савременог плеса.

"Одабрала сам савремени плес јер пружа слободу у покрету и има места за креативност. Морала сам много да вежбам да бих постигла овај успех и са педагозима и сама. Надам се у будућности да ћу наступати у позоришу или са неком плесном трупом."

Марић Александра похађала је балетску школу у Новом Саду и завршила је смер за народну игру. На републичком такмичењу освојила је прво место.

"Фолклор је посебан зато што чуваш традицију и културу. Наша школа је захтевала много одрицања јер смо цео дан имали обавезе, али је то све вредело јер смо осим народне игре учили да певамо и свирамо традиционалне инструменте. У будућности бих желела да на млађе преносим та знања."

ets-m-pupin

Јован Ђорђев завршио је Електротехничку школу "Михајило Пупин" смер мултимедија. Он је са својим друговима из разеда освојио друго место на републичком такмичењу из мултимедије.

"У школи смо имали прилику да се пријавимо за разне пројекте. Мене је највише интересовао филм, а то нам је и донело друго место."

Филип Кљакић је завршио Електротехничку школу "Михајло Пупин" смер за мултимедију. Освојио је друго место на републичком такмичењу из области мултимедије.

"Мене привлачи само стварање филма. Нешто што људи на крају могу да видео у визуелним и аудио медијима а филм то комбинује. Највише бих волео да се бавим драмом или мистеријом кроз филм."

Петар Тркуља електротехничар мулдимедија. Са екипом из разреда освојио је друго место на такмичењу мултимедије на ком су имали задатак да направе видео рекламу.

"У односу на друге учеснике издвојили смо се због доброг професора, одличних услова за рад и идејама којих је било заиста много. Све што има везе са анимацијом и мултимедијом мене занима тако да сам тај смер и уписао на факултету."

Страхиња Милошев завршио је Електротехничку школу "Михајло Пупин". Освојио појединачно прво место на републичком такмичењу из мултимедије.

"Задовољан сам тим и успехом и зато што ћу наставити школовање у том смеру.Уписао сам Фехничких наука смер за мултимедију. То волим, то ме испуњава а већ сад успем и да зарадим од тога. Надам се да ћу се и у будућности бавити анимацијом."

katarina-sladojevic

Катарина Сладојевић иде у основну музичку школу "Јосип Славенски". Освојила је прво место на републичком такмичењу из флауте.

"Вежбам сваки дан барем два сада. Чак и када је распуст издвојим неко време за вежбу. Волела бих да једног дана будем део неке филхармоније, можда чак и Бечке на пример. Осим тога, волела бих да будем и професор у школи."

milos-golub

Милош Голуб је ученик гимназије "Светозар Марковић". Освојио је прво место на државном такмичењу из програмирања односно информатике.

"Све је почело тако што је на једном часу професор дао задатак за који су сви мислили да је претежак. Ја сам га питао да ли могу да слушам музику, уколико решим задатак. Он је мислио да ће ми требати много више времена. Урадио сам задатак и провео остатак часа са слушалицама у ушима, а професор је одлучио да ме пребаци на тежи ниво. Највише волим када се резлутат поклапа са решењем проблема које сам ја сачинио. У будућности се надам да ћу отворити своју програмерску фирму."

bogdan-rajkov

Богдан Рајков иде у основну школу при гимназији "Јован Јовановић Змај". Освојило је прву награду на републичком такмичењу из физике и другу на српској физичкој олимпијади.

"Сав додатни труд који уложим не видим као напор већ као циљ, јер се увек на крају исплати. У будућности себе видим у свету програмирања, али видећу још шта све може да се деси."

emilija-vasovic

Емилија Васовић завршила је основну школу "Петефи Шандор", а сада је ученица првог разреда гимназије Јован Јовановић Змај. Она је освојила друго место на републичком такмичењу из енглеског језика.

'Енглески језик много волим и учила сам га од малена паралелно са српским. За сада га користим да читам књиге на енглеском, а једног дана бих волела да спојим своја два интересовања енглески и програмирање."

kristina-jevtovic

Кристина Јефтовић завршила је Основну школу "Јован Поповић" као и Основну музичку школу "Јосип Славенски". Ученица генерације у основној школи, освојила је 13 награда само током претходне школске године, а укупно 30 откад се такмичи. Успех је остварила на такмичењима: клавир, солфеђо и теорија музике.

"Тешко ми је понекад да ускладим школу, музичку школу и дружење, али увек успем јер се добро организујем. Једна од најлепших ствари поред награда, за мене је када свирам на концертима. Волим да радим са децом па бих у будућности волела да будем професорка."

maja-varga

Маја Варга је ученица Основне школе "Људовит Штур". Освојила је прво место на републиком такмичењу из словачког језика. Маја је другу годину за редом на билборду као један од најбољих ђака.

"Први пут сам се плашила, толики билборд у толиком граду, сви те гледају. Још је моја фотографија баш дуго стајала. Али сада сам спремна. У будућности себе видим у ИТ сектору, али свакако желим да се борим за словачки језик и да ширим знање о њему."

danijel-sudar

Данијел Судар из Електротехничке школе "Михајло Пупин" освојио је прво место на државном такмичењу из програмирања у Београду.

"За овај резлутат нисам морао да одвајам додатно време. Било је довољно то што сам радио редовно у школи јер сам имао јако доброг професора уз кога сам учио. У будућности себе видим као пројект менаџера у некој фирми."

dario-bozic

Дарио Божић из гимназије "Исидора Секулић" похађа природно – математички смер у тој школи, а освојио је прво место на државном такмичењу из историје.

"Волим историју и увек су ме занимале ствари из те науке зато ми није било тешко да се посветим томе. Највише волим двадесети век, јер мислим да је то одлучујући део историје који се и дан данас понавља, ако не знамо шта је тад било не можемо знати ни шта ће сад бити."

nikola-spasic

Никола Спасић, који је завршио гимназију "Јован Јовановић Змај", сада је бруцош Природно математичког факултета у Новом Саду. Он је по други пут заслужио своје место на новосадском билборду и његове награде је тешко побројати. На такмичењу из физике је освојио трећу награду на републичком такмичењу, из математике другу награду на Српској математичкој олимпијади, и из информатике такође другу награду. Низ се ту не завршава, Никола је на интернационалној Балканоској олимпијади освојио бронзану медаљу.

"Одлично је искуство било, а пријатиљи су углавном видели преко фејсбука па су ми се јављали и честитали. Билборд се највише се свидео баби деди. Уписао сам ПМФ ове године и планирам да наставим студије у иностранству. Математика и теоријско програмирање ме највише интересују па ћу се трудити да напредујем у тој области."

majda-redzek

Мајда Реџек је уписала седми разред при "Јован Јовановић Змај". Она је заслужила своје место на билборду јер је освојила треће место на репбуличком такмичењу из математике.

"Од малена волим математику и проналазим се у томе. У четвртвом разреду сам почела да идем на такмиења, а време које издвајам за припрему не видим као жртву јер заиста уживам у томе. Од свих области најзанимљивија ми је геометрија."

lejla-tinic

Лејла Тинић је ученица другог разреда Техничке школе "Павле Савић" и освојила је друго место на репбулчиком такмичењу из опште неорганске хемије.

"Желим да се докажем да знам и да умем, то ми је највећи мотив за такмичења. Хемија ми је врло лака, најједсноставнији предмет са којим сам се сусрела. У будућности видим себе негде уз хемију."

aleksa-bandic

Алекса Бандић је ученик осмог разреда Основне школе "Свети Сава". Алекса је показао изузетно знање на републичком такмичењу из информатике где је освојио треће место.

"Такмичио сам се у области која се односи на мобилне телефоне. Волим све што има везе са информатиком и технологијом и волео бих једног дана да будем програмер или да имам занимање које је везано за информатику."

mihail-bajev

Михаил Бајев ученик седмог разреда Основне школе "Бранко Радичевић". Освојио је трећу награду из физике на републичком такмичењу и тако заслужио своје место на билборду.

"Занимале су ме математика и физика, али се испоставило да ми физика баш лежи. Засад ми је план да упишем Јовину гимназију, а у будућности бих волео да радим у Гуглу."

cendrim-beljinca

Ћендрим Бељинца је ученик Техничке школе "Милева Марић Ајнштајн" и освојио је прву награду на репбуличком такмичењу из графичарства.

"Волим графичарство и планирам да када завршим средњу школу наставим да се бавим том области или да упишем хемијски факултет."

dusan-ivanic

Душан Иванић је ученик четвртог разреда гимназије "Исидора Секулић". Он је један од најбољих ђака те школе због тога што је освојио прво место на Европској математичкој конференцији за младе са својим пројектом "На чајанци код Клајна".

"За ово такмичење смо се припремали три месеца било ми је интересантно зато што је то нешто ново. Мотивисало ме је то што је ово област у којој се нисам опробао, а и зато што је такмичење у Грчкој. У будућности видим себе као студента на Факултету техничких наука на смеру програмирање."

sandra-jankovic

Сандра Јанковић је ученица четвртог разреда Основне музичке школе "Јосип Славенски". Освојила је прво место на републичком такмичењу ученика музичких и балетских школа Србије као и прво место на Фестивалу уметничке тамбуре.

"Да бих постигла овакав успех морала сам доста да вежбам. Ипак, то није напор јер заиста волим музику и будућности бих волела тиме да се бавим."

hor-gimn-jjz

Хор гимназије "Јован Јовановић Змај" постоји од 1838.године. Годинама уназад имају престижно признање најбољег средњошколског хора у земљи. Такође, хор је прошле године освојио прво место на међународном такмичењу хорова у Фиренци.

Диригент Јован Травица о њиховом успеху каже: "Ученици морају да уложе заиста много труда уколико су и чланови хора. Они су у школи од два до седам, а после тога још два сата на пробама хора. Њихов највећи мотив су путовања и дружења. Деца воле да певају, многи ђаци уписују нашу гимназију да би наставили са певањем у хору. Они воле такмичења у томе уживају. Неки од њих наставе касније професионално да се баве певањем иако немају формално музичко образовање. Наш циљ је ипак пре све га да обликујемо будућу публику озбиљних концерата у Новом Саду."

hor-os-jovan-popovic

Бранислава Маравић је диригенткиња хора основне школе "Јован Поповић". Овај хор је неколико година за редом проглашаван за најбољи у Србији , а Бранислава истиче да јој основни мотив за додатни рад са хором, љубав коју деца имају према певању и дружењу.

"Мотивишем децу тако што заједно певамо неке песме које су њима блиске и које они воле. Док радимо када се зажеле неке композиције, отпевамо то па наставимо са пробама. Често ме изненаде јер траже композиције Мокрањца или неке ренесансне песме."

fotografije-najboljih-novosadskih-djaka-ponovo-na-bilbordima
Фотографије најбољих новосадских ђака поново на билбордима
sremski-karlovci-dobili-bilborde-sa-najboljim-djacima
Сремски Карловци добили билборде са најбољим ђацима