Upoznajte đake sa novosadskih bilborda

uzv

Upoznajte se sa đacima čije su fotografije od ove nedelje na novosadskim bilbordima. Koliko je zaista vremena potrebno da bi se postigao uspeh na republičkom ili međunarodnom nivou, ko od njih želi da radi u Guglu a ko sanja da otvori svoju firmu, pročitajte ovde i upoznajte naše najbolje đake u gradu.

najbolji-ucenici-baletske-skole

Dejana Bajić, učenica drugog razreda srednje baletske škole – smer klasičan balet, osvojila je laureat na republičkom takmičenju u baletu. Nakon završetka škole želi dodatno da se usavršava.

"Nikada ne može biti savršeno, ali ja želim da nastavim da radim na sebi. Nadam se da ću uspeti da odem u inostranstvo da bih nastavila školovanje. Volela bih da mi to omogući i zaposlenje jer vidim sebe kako se i u budućnosti bavim baletom."

Milica Mučibabić, učenica treće godine srednje baletske škole, osvojila je laureat na republičkom baletskom takmičenju. Milica je takođe uspešan đak gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" i kaže da jedan njen dan uglavnom ceo protekne u školi.

"Ujutru sam u baletskoj školi, posle idem na časove u gimnaziju, uveče opet u baletsku školu. Ako nisam u školi uveče, onda sam u baletskom klubu u kom sam počela da treniram džez balet kada sam imala četiri godine. S obzirom na to da sam na odseku za savremenu igru u budućnosti bih volela da igram u inostranstvu."

Katarina Zec, šesnaestogodišnja učenica drugog razreda srednje baletske škole, osvojila je bronzanu medalju na internacionalnom baletskom takmičenju u Zagrebu, kao i laureat na republičkom. Iako je za takve uspehe neophodno mnogo odricanja, ona kaže da za nju to nije teško jer je u njenom životu balet na prvom mestu ispred svega.

"Kada se nešto voli ništa nije teško, sve je ostalo na drugom mestu jer ništa nije toliko vredno kao balet. U budućnosti sebe vidim na pozornici, igraću sve do kraja dok budem mogla jer to želim. Posle toga želim da predajem, da otvorim neki studio i svoje znanje prenosim na nove male balerine."

Miroslav Grubić je učenik četvrtog razreda baletske škole u Novom Sadu, a šesti razred je završio u Osnovnoj školi "Petefi Šandor". Osvojio je prvu nagradu na republičkom takmičenju iz klasičnog baleta. Sebe vidi da kao uspešnog čoveka u dve oblasti u budućnosti.

"Pored baleta jako volim programiranje. Tako u budućnosti sebe vidim kako mi je to posao, a baletom rekreativno da se bavim i da imam eventualno neki svoj studio."

Aleksa Žikić je takođe učenik četvrtog razreda baletske škole u Novom Sadu uživa u klasičnom baletu a na republičkom takmičenju je osvojio prvo mesto.

"Probe mogu da budu izuzetno naporne, ali sav trud se isplati kad si na pozornici. U budućnosti vidim sebe da se i dalje bavim baletom."

Staša Kukić završila je Baletsku školu odsek za savremenu igru. Osvojila je prvo mesto na republičkom takmičenju.

"Primljena sam na akademiju u Moskvi. Savremeni ples je svaki novi pokret koji čovek otrkije u sebi. Volim ga zato što može na više načina da se protumači ono što neko izvodi na sceni. Uložila sam mnogo vremena u treninge i vidim sebe u budućnosti da se time bavim."

Teodora Vujkov je završila Baletsku školu u Novom Sadu. Osvojila je laureat u kategoriji savremenog plesa.

"Odabrala sam savremeni ples jer pruža slobodu u pokretu i ima mesta za kreativnost. Morala sam mnogo da vežbam da bih postigla ovaj uspeh i sa pedagozima i sama. Nadam se u budućnosti da ću nastupati u pozorišu ili sa nekom plesnom trupom."

Marić Aleksandra pohađala je baletsku školu u Novom Sadu i završila je smer za narodnu igru. Na republičkom takmičenju osvojila je prvo mesto.

"Folklor je poseban zato što čuvaš tradiciju i kulturu. Naša škola je zahtevala mnogo odricanja jer smo ceo dan imali obaveze, ali je to sve vredelo jer smo osim narodne igre učili da pevamo i sviramo tradicionalne instrumente. U budućnosti bih želela da na mlađe prenosim ta znanja."

ets-m-pupin

Jovan Đorđev završio je Elektrotehničku školu "Mihajilo Pupin" smer multimedija. On je sa svojim drugovima iz razeda osvojio drugo mesto na republičkom takmičenju iz multimedije.

"U školi smo imali priliku da se prijavimo za razne projekte. Mene je najviše interesovao film, a to nam je i donelo drugo mesto."

Filip Kljakić je završio Elektrotehničku školu "Mihajlo Pupin" smer za multimediju. Osvojio je drugo mesto na republičkom takmičenju iz oblasti multimedije.

"Mene privlači samo stvaranje filma. Nešto što ljudi na kraju mogu da video u vizuelnim i audio medijima a film to kombinuje. Najviše bih voleo da se bavim dramom ili misterijom kroz film."

Petar Trkulja elektrotehničar muldimedija. Sa ekipom iz razreda osvojio je drugo mesto na takmičenju multimedije na kom su imali zadatak da naprave video reklamu.

"U odnosu na druge učesnike izdvojili smo se zbog dobrog profesora, odličnih uslova za rad i idejama kojih je bilo zaista mnogo. Sve što ima veze sa animacijom i multimedijom mene zanima tako da sam taj smer i upisao na fakultetu."

Strahinja Milošev završio je Elektrotehničku školu "Mihajlo Pupin". Osvojio pojedinačno prvo mesto na republičkom takmičenju iz multimedije.

"Zadovoljan sam tim i uspehom i zato što ću nastaviti školovanje u tom smeru.Upisao sam Fehničkih nauka smer za multimediju. To volim, to me ispunjava a već sad uspem i da zaradim od toga. Nadam se da ću se i u budućnosti baviti animacijom."

katarina-sladojevic

Katarina Sladojević ide u osnovnu muzičku školu "Josip Slavenski". Osvojila je prvo mesto na republičkom takmičenju iz flaute.

"Vežbam svaki dan barem dva sada. Čak i kada je raspust izdvojim neko vreme za vežbu. Volela bih da jednog dana budem deo neke filharmonije, možda čak i Bečke na primer. Osim toga, volela bih da budem i profesor u školi."

milos-golub

Miloš Golub je učenik gimnazije "Svetozar Marković". Osvojio je prvo mesto na državnom takmičenju iz programiranja odnosno informatike.

"Sve je počelo tako što je na jednom času profesor dao zadatak za koji su svi mislili da je pretežak. Ja sam ga pitao da li mogu da slušam muziku, ukoliko rešim zadatak. On je mislio da će mi trebati mnogo više vremena. Uradio sam zadatak i proveo ostatak časa sa slušalicama u ušima, a profesor je odlučio da me prebaci na teži nivo. Najviše volim kada se rezlutat poklapa sa rešenjem problema koje sam ja sačinio. U budućnosti se nadam da ću otvoriti svoju programersku firmu."

bogdan-rajkov

Bogdan Rajkov ide u osnovnu školu pri gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj". Osvojilo je prvu nagradu na republičkom takmičenju iz fizike i drugu na srpskoj fizičkoj olimpijadi.

"Sav dodatni trud koji uložim ne vidim kao napor već kao cilj, jer se uvek na kraju isplati. U budućnosti sebe vidim u svetu programiranja, ali videću još šta sve može da se desi."

emilija-vasovic

Emilija Vasović završila je osnovnu školu "Petefi Šandor", a sada je učenica prvog razreda gimnazije Jovan Jovanović Zmaj. Ona je osvojila drugo mesto na republičkom takmičenju iz engleskog jezika.

'Engleski jezik mnogo volim i učila sam ga od malena paralelno sa srpskim. Za sada ga koristim da čitam knjige na engleskom, a jednog dana bih volela da spojim svoja dva interesovanja engleski i programiranje."

kristina-jevtovic

Kristina Jeftović završila je Osnovnu školu "Jovan Popović" kao i Osnovnu muzičku školu "Josip Slavenski". Učenica generacije u osnovnoj školi, osvojila je 13 nagrada samo tokom prethodne školske godine, a ukupno 30 otkad se takmiči. Uspeh je ostvarila na takmičenjima: klavir, solfeđo i teorija muzike.

"Teško mi je ponekad da uskladim školu, muzičku školu i druženje, ali uvek uspem jer se dobro organizujem. Jedna od najlepših stvari pored nagrada, za mene je kada sviram na koncertima. Volim da radim sa decom pa bih u budućnosti volela da budem profesorka."

maja-varga

Maja Varga je učenica Osnovne škole "Ljudovit Štur". Osvojila je prvo mesto na republikom takmičenju iz slovačkog jezika. Maja je drugu godinu za redom na bilbordu kao jedan od najboljih đaka.

"Prvi put sam se plašila, toliki bilbord u tolikom gradu, svi te gledaju. Još je moja fotografija baš dugo stajala. Ali sada sam spremna. U budućnosti sebe vidim u IT sektoru, ali svakako želim da se borim za slovački jezik i da širim znanje o njemu."

danijel-sudar

Danijel Sudar iz Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" osvojio je prvo mesto na državnom takmičenju iz programiranja u Beogradu.

"Za ovaj rezlutat nisam morao da odvajam dodatno vreme. Bilo je dovoljno to što sam radio redovno u školi jer sam imao jako dobrog profesora uz koga sam učio. U budućnosti sebe vidim kao projekt menadžera u nekoj firmi."

dario-bozic

Dario Božić iz gimnazije "Isidora Sekulić" pohađa prirodno – matematički smer u toj školi, a osvojio je prvo mesto na državnom takmičenju iz istorije.

"Volim istoriju i uvek su me zanimale stvari iz te nauke zato mi nije bilo teško da se posvetim tome. Najviše volim dvadeseti vek, jer mislim da je to odlučujući deo istorije koji se i dan danas ponavlja, ako ne znamo šta je tad bilo ne možemo znati ni šta će sad biti."

nikola-spasic

Nikola Spasić, koji je završio gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj", sada je brucoš Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu. On je po drugi put zaslužio svoje mesto na novosadskom bilbordu i njegove nagrade je teško pobrojati. Na takmičenju iz fizike je osvojio treću nagradu na republičkom takmičenju, iz matematike drugu nagradu na Srpskoj matematičkoj olimpijadi, i iz informatike takođe drugu nagradu. Niz se tu ne završava, Nikola je na internacionalnoj Balkanoskoj olimpijadi osvojio bronzanu medalju.

"Odlično je iskustvo bilo, a prijatilji su uglavnom videli preko fejsbuka pa su mi se javljali i čestitali. Bilbord se najviše se svideo babi dedi. Upisao sam PMF ove godine i planiram da nastavim studije u inostranstvu. Matematika i teorijsko programiranje me najviše interesuju pa ću se truditi da napredujem u toj oblasti."

majda-redzek

Majda Redžek je upisala sedmi razred pri "Jovan Jovanović Zmaj". Ona je zaslužila svoje mesto na bilbordu jer je osvojila treće mesto na repbuličkom takmičenju iz matematike.

"Od malena volim matematiku i pronalazim se u tome. U četvrtvom razredu sam počela da idem na takmienja, a vreme koje izdvajam za pripremu ne vidim kao žrtvu jer zaista uživam u tome. Od svih oblasti najzanimljivija mi je geometrija."

lejla-tinic

Lejla Tinić je učenica drugog razreda Tehničke škole "Pavle Savić" i osvojila je drugo mesto na repbulčikom takmičenju iz opšte neorganske hemije.

"Želim da se dokažem da znam i da umem, to mi je najveći motiv za takmičenja. Hemija mi je vrlo laka, najjedsnostavniji predmet sa kojim sam se susrela. U budućnosti vidim sebe negde uz hemiju."

aleksa-bandic

Aleksa Bandić je učenik osmog razreda Osnovne škole "Sveti Sava". Aleksa je pokazao izuzetno znanje na republičkom takmičenju iz informatike gde je osvojio treće mesto.

"Takmičio sam se u oblasti koja se odnosi na mobilne telefone. Volim sve što ima veze sa informatikom i tehnologijom i voleo bih jednog dana da budem programer ili da imam zanimanje koje je vezano za informatiku."

mihail-bajev

Mihail Bajev učenik sedmog razreda Osnovne škole "Branko Radičević". Osvojio je treću nagradu iz fizike na republičkom takmičenju i tako zaslužio svoje mesto na bilbordu.

"Zanimale su me matematika i fizika, ali se ispostavilo da mi fizika baš leži. Zasad mi je plan da upišem Jovinu gimnaziju, a u budućnosti bih voleo da radim u Guglu."

cendrim-beljinca

Ćendrim Beljinca je učenik Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn" i osvojio je prvu nagradu na repbuličkom takmičenju iz grafičarstva.

"Volim grafičarstvo i planiram da kada završim srednju školu nastavim da se bavim tom oblasti ili da upišem hemijski fakultet."

dusan-ivanic

Dušan Ivanić je učenik četvrtog razreda gimnazije "Isidora Sekulić". On je jedan od najboljih đaka te škole zbog toga što je osvojio prvo mesto na Evropskoj matematičkoj konferenciji za mlade sa svojim projektom "Na čajanci kod Klajna".

"Za ovo takmičenje smo se pripremali tri meseca bilo mi je interesantno zato što je to nešto novo. Motivisalo me je to što je ovo oblast u kojoj se nisam oprobao, a i zato što je takmičenje u Grčkoj. U budućnosti vidim sebe kao studenta na Fakultetu tehničkih nauka na smeru programiranje."

sandra-jankovic

Sandra Janković je učenica četvrtog razreda Osnovne muzičke škole "Josip Slavenski". Osvojila je prvo mesto na republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije kao i prvo mesto na Festivalu umetničke tambure.

"Da bih postigla ovakav uspeh morala sam dosta da vežbam. Ipak, to nije napor jer zaista volim muziku i budućnosti bih volela time da se bavim."

hor-gimn-jjz

Hor gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" postoji od 1838.godine. Godinama unazad imaju prestižno priznanje najboljeg srednjoškolskog hora u zemlji. Takođe, hor je prošle godine osvojio prvo mesto na međunarodnom takmičenju horova u Firenci.

Dirigent Jovan Travica o njihovom uspehu kaže: "Učenici moraju da ulože zaista mnogo truda ukoliko su i članovi hora. Oni su u školi od dva do sedam, a posle toga još dva sata na probama hora. Njihov najveći motiv su putovanja i druženja. Deca vole da pevaju, mnogi đaci upisuju našu gimnaziju da bi nastavili sa pevanjem u horu. Oni vole takmičenja u tome uživaju. Neki od njih nastave kasnije profesionalno da se bave pevanjem iako nemaju formalno muzičko obrazovanje. Naš cilj je ipak pre sve ga da oblikujemo buduću publiku ozbiljnih koncerata u Novom Sadu."

hor-os-jovan-popovic

Branislava Maravić je dirigentkinja hora osnovne škole "Jovan Popović". Ovaj hor je nekoliko godina za redom proglašavan za najbolji u Srbiji , a Branislava ističe da joj osnovni motiv za dodatni rad sa horom, ljubav koju deca imaju prema pevanju i druženju.

"Motivišem decu tako što zajedno pevamo neke pesme koje su njima bliske i koje oni vole. Dok radimo kada se zažele neke kompozicije, otpevamo to pa nastavimo sa probama. Često me iznenade jer traže kompozicije Mokranjca ili neke renesansne pesme."

fotografije-najboljih-novosadskih-djaka-ponovo-na-bilbordima
Fotografije najboljih novosadskih đaka ponovo na bilbordima
sremski-karlovci-dobili-bilborde-sa-najboljim-djacima
Sremski Karlovci dobili bilborde sa najboljim đacima