?>

NAJBOLJI ĐACI NOVOG SADA 2019 – II DEO

Moto fleet manager

Dejan Gjer

Dejan Gjer od ove akademske godine student je na smeru računarskih nauka na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a prošle školske kao učenik Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” bio izabran za đaka generacije. Osim tog priznanja u prošloj školskoj osvojio je prvu nagradu na republičkom finalu matematičkog takmičenja “Misliša”, drugu nagradu na Matematičkoj olimpijadi, ako i treću nagradu na državnom takmičenju iz fizike. “Prerano mi je da sada govorim šta će biti dalje i u kom ću smeru otići, ali znam da me trenutno najviše interesuju računarske nauke”, navodi Dejan Gjer. “Sada mi je zanimljiva primena matematike u programiranju i informatici. Voleo bih da se bavim naučno-istraživačkim radom”.

Strahinja Krusevic

Strahinja Kurešević učenik je Gimnazije “Svetozar Marković”. U prošloj školskoj godini osvojio je treće mesto na Olimpijadi centralne, istočne i jugoiostočne Evrope iz geografije, a drugu nagradu osvojio na Republičkom takmičenju iz geografije. “Sada idem u četvrti razred gimnazije, a planiram da nastavim školovanje na fakultetu”, navodi Strahinja Kurešević. “Imam nameru da budem civilni pilot, ali ću još videti koje su mugoćnosti da se to i ostvari. Znanje iz geografije svakako će mi biti potrebno ukoliko se opredelim za ovaj poziv”.

Leopoldina Djanic

Leopoldina Đanić, kao učenica Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin”, osvojila je prvo mesto na Republičkom takmičenju iz elektronike s osvojenim maksimalnim brojem bodova. “Volim da rešavam zadatke iz elektronike. To me je privuklo i uživam dok radim zadatke”, navodi Leopoldina Đanić. “U budućnosti sebe vidim kao programera, ali želim da i da sviram harmoniku, jer sam završila i osnovnu muzičku školu”.

Jana Vasiljeva i Ana Kavgic

Jana Vasiljeva i Ana Kavgić kao učenice Osnovne škole “Jovan Popović” u prošloj godini ostvarile su značajne uspehe na republičkim takmičenjima iz srpskog jezika.

Jana Vasiljeva osvojila drugo mesto na Republičkom takmičenju srpskog jezika “Čitalići – Klikeraši”. “Volim predmete koji su vezani za čitanje i pisanje. Volim srpski i engleski jezik, a inače mi jezici idu dobro”, navodi Jana Vasiljeva. “Planiram da se, kada završim školovanje, bavim s više poslova. Neki od njih su prevodilac, učiteljica ili profesorka za onlajn učenje”.

Ana Kavgić osvojila je drugo mesto na takmičenju “Čitalići – Klikeraši”. “Volim engleski, istoriju, geografiju… Uglavnom društvene nauke”, kaže Ana. “Planiram da upišem “Isidorinu” gimnaziju, a za fakultet se još nisam opredelila”.

Luka Zecevic, Lea Ajzenberger, Luka Srdic

Luka Zečević, Lea Ajzenberger i Luka Srdić dolaze iz Osnovne škole “Svetozar Marković Toza”.

Zečević je prošle godine osvojio drugo mesto na Republičkom takmičenju iz geografije. Svoje školovanje nastavio je u Gimnaziji “Isidora Sekulić” na prirodno-matematičkom smeru. “Uglavnom sam se bavio prirodnim naukama, ali geografija je nauka koja je delom i prirodna i društvena i zato me privukla. Nastavnica je bila fantastična i podstakla me da se takmičim iz tog predmeta”, navodi Luka Zečević. “Još se nisam odlučio za profesionalno umerenje u budućnosti, zato sam i upisao gimnaziju. Dvoumim se između medicine i informacionih tehnologija”.

Lea Azjenberger osvojila je drugo mesto na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture. Zbog svojih uspeha već drugu godinu za redom našla se na bilbordu. ” Moji planovi, za divno čudo, ne odnose se toliko na jezik kao glavni fokus, nego sam se više prusmerila na prirodne nauke, poput fizike i matematike”, kaže Lea. “Sebe u budućnosti definitivno vidim kao profesorku. Da li će to biti kvantna fizika ili astrofizika, još ne znam, ali ima vremena za to”.

Luka Srdić osvojio je prvo mesto na 60. Izložbi likovnih radova dece i omladine Srbije. “Volim likovno, ali i istorija me privlači”, ističe Luka. “Još je rano da  govorim o budućnosti. Za sada još ne znam čime bih se bavio, ali vremenom će se i to nametnuti”.

Aleksandar-i-Marko

Marko Jašić i Aleksandar Rozental pohađaju Osnovnu školu “Miloš Crnjanski”.

Jašić je prošle godine osvojio prvo mesto na Republičkom takmičenju iz istorije, a pre toga isti uspeh postigao je i na opštinskom i okružnom takmičenju iz istog predmeta. “Istorija mi je omiljeni predmet. Volim i geografiju, ali ne baš toliko kao istoriju”, navodi Marko Jašić. “Planiram da školovanje dalje nastavim u gimnaziji, pa ću da vidim šta ću dalje. Za sada se još nisam odlučio čime bih se bavio u budućnosti”.

Aleksandar Rozental osvojio je drugo mesto na Republičkom takmičenju iz istorije. Druga mesta osvajao je i na takmičenjima na opštinskom i okružnom nivou. “Za mene je istorija najbolji predmet. Zapravo, najviše je volim. I geografija mi je na listi omiljenih, ali iz istorije imam najviše uspeha”, kaže Aleksandar. “Nisam razmišljao čime bih se bavio u budućnosti. Sad sam osmi razred, upisaću gimnaziju, a to je onda pet godina vremena da donesem odluku kuda i šta dalje”.

Marko Kujovic, Nemanja Utvic

Marko Kujović i Nemanja Utvić kao učenici Osnovne škole “Miloš Crnjanski” u prošloj godini ostvarili su značajne uspehe na republičkim takmičenjima iz matematike.

Kujović je osvojio drugo mesto na Republičkom takmičenju iz matematike, a svoje znanje okušao je i na takmičenjima iz fizike, ali ne sa tolikim uspehom kao iz matematike. “Od ove školske godine sam upisao Osnovnu školu pri Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” i očekujem da ću nastaviti da se takmičim”, navodi Marko Kujović. “Volim matematiku, ali mislim da mogu i mnogo više od matematike, jer sam dobar i iz fizike, geografije, istorije… Pošto su mi interesovanja zaista različita, prerano je još da se izjasnim šta ću biti u budućnosti, kojim ću se poslom baviti”.

Nemanja Utvić osvojio je drugo mesto na Republičkom takmičenju iz matematike. Druga mesta osvajao je i na takmičenjima na opštinskom i okružnom nivou. “Volim matematiku, ali pre svega informacione tehnologije. Zato sam i upisao IT smer u Elektrotehničkoj školi”, kaže Nemanja. “Još pre dve godine sam odlučio koje će mi usmerenje biti, a srećom, imao sam i dovoljno bodova da upišem to što sam hteo. Po završetku školovanja planirama da otvorim IT firmu”.

Ivan Katona, Mihailo Pap

Mihajlo Pap i Ivan Katona kao učenici Osnovne škole “Kosta Trifković” u prošloj školskoj godini ostvarili su vredne uspehe na takmičenjima iz rusinskog jezika.

Mihajlo je kao učenik osmog razreda osvojio prvo mesto na Republičkom takmičenju iz rusinskog jezika, a Ivan kao đak sedmog razreda osvojio je takođe prvo mesto na takmičenju iz rusinskog. “Volim jezike, posebno engleski i francuski. Samo što francuski nisam imao u školi pa sam išao na privatne časove. Od ove školske godine sam upisao Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” bilinvgalno francusko-srpsko odeljenje i očekujem da ću nastaviti da se takmičim”, navodi Mihajlo Pap. “U budućnosti bih voleo da se bavim nečim što ima veze s jezicima i putovanjima”.

Ivan Katona i prošloj školskoj godini nizao je uspehe iz poznavanja rusinskog jezika, pa je prva mesta osvajao in a opštinskim i okružnim takmičenjima, a kruna na prošlu školsku godinu stigla je s prvim mestom na republičkom takmičenju. “Jezici su mi dosta interesantni, a volim i geografiju. U ovoj školskoj godini planiram da idem i na takmičenja iz engleskog jezika”, kaže Ivan. “Za sada još ne znam čime ću se baviti u budućnosti, jer je mnogo toga na stolu. Treba se odlučiti. Srećom, ima još vremena za to”.

Jovan Gajic, Milana Latkovic, Milana Bilic

Jovan Gajić, Milana Latković i Milana Bilić u prošloj školskoj godini pohađali su Srednju ekonomsku školu “Svetozar Miletić”. Svo troje u prošloj školskoj godini osvojilo je prve nagrade u stručnim oblastima u kojima su se takmičili.

Jovan Gajić osvojio je prvo mesto na Republičkom takmičenju iz kuvarstva za učenike trećeg stepena. “Upisao sam menadžment ugostiteljstva u Novom Sadu i planiram dalje da se usavršavam u ovoj oblasti”, navodi Gajić. “Cilj mi je da što više ostvarim u ugostiteljstvu, da upravljam restoranom, a po mogućnosti i svoj restoran da otvorim”.

Milana Latković osvojila je prvo mesto na Republičkom takmičenju iz usluživanja, oblast “Banket”.  “Upisala sam Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu”, ističe Milana. “Kada završim studije, volela bih da se zaposlim u nekom hotelu, a, što da ne, jednog dana da upravljam ili budem vlasnica lanca hotela”.

I Milana Bilić osvojila je prvo mesto na Republičkom takmičenju iz usluživanja, oblast “Banket”. Student je prve godine hotelijerstva na PMF-u Univerziteta u Novom Sadu. “Prvi cilj mi je da završim fakultet, pa ćemo videti kasnije”, ističe Milana Bilić. “Za sada sebe vidim u hotelijerstvu, ali nisam u potpunosti sigurna da li će mi to biti i glavno profesionalno usmerenje. Vreme će pokazati”.

Gudacki orkestar

Gudački orkestar Srednje muzičke škole “Isidor Bajić” u prošloj godini godini, osvojio je prvo mesto na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije. Orkestar čine učenici srednje škole od prvog do četvrtog razreda koji sviraju violine, viole, violončela i kontrabase. “Pojedini članovi orkestra takmiče se i u solističkim disciplinama i osvajaju vredne nagrade”, kaže dirigent orkestra Tamara Adamov Petijević. “Kamerno i orkestarsko muziciranje im je obavezan predmet i bitan im je za dalji razvoj i karijeru”.

 

ПРЕТХОДНА ВЕСТ  

  СЛЕДЕЋА ВЕСТ