?>

NAJBOLJI ĐACI NOVOG SADA 2019 – IV DEO

Moto fleet manager

Marina Cvetkova, Nikola Bukvic, Marko Moicevic

Marina Cvetkova, Nikola Bukvić i Marko Moićević u prošloj školskoj godini pohađali su Osnovnu školu “Jovan Popović”. Na bilbordu su se ove godine našli zbog uspeha na republičkim takmičenjima iz više predmeta.

Marko Moićević, učenik je sedmog razreda. U protekloj školskoj godini osvojio je drugo mesto na Republičkom takmičenju iz fizike.

Marina je bila najbolja u svojoj kategoriji na Republičkom takmičenju iz Ruskog jezika, ali je osvojila i treće mesto na međunarodnom takmičenju iz likovne kulture. Školovanje nastavlja na smeru fizioterapeutski tehničar u Medicinskoj školi “7. april“ u Novom Sadu. ”Volim jezike, ali sam htela da upišem smer fizioterapeuta”, kaže Marina Cvetkova. “Želim da nastavim školovanje na Medicinskom fakultetu i budem hirurg”.

Nikola Bukvić učenik je osmog razreda. u Protekloj školskoj godini osvojio je drugo mesto na Republičkom takmičenju iz istorije. “Volim istoriju, zato sam i odlučio da svoje znanje proverim na takmičenjima” navodi Nikola. “Još se nisam opredelio oko životnog poziva, ali planiram da upišem gimnaziju i sebi “kupim” još malo vremena do odluka kuda i šta dalje”.

Mia Pjescic, Jelena Palackovic

Tehnička škola “Mileva Marić Ajnšajn” u protekloj školskoj godini imala je mnogo učenika koji su na takmičenjima osvajali prestižne nagrade. Ove godine iz ove škole pet učenica je promovisano na bilbordima u okviru bilbord kampanje “Učim + Znam = Vredim”, zbog izuzetnih rezultata. Ovom prilikom predstavljamo dve učenice ove škole.

Mia Pješčić, prošle školske godine kao učenica četvrtog razreda,. osvojila je prvo mesto u obrazovnom profilu Tehničar za oblikovanje grafičkih proizvoda na 24. Republičkom takmičenju učenika iz područja rada hemije, nemetala i grafičarstvo za grupu grafičarstvo. “Zadatak je bio da napravimo plakat za određene teme. Mislim da je dizajn doneo nagradu. Vežbale smo u školi na praksi i to mi je pomoglo”, kazala je Mia. “Želja mi je da se bavim grafičkim dizajnom. Najviše me zanimaju plakati i ambalaža”.

Jelena Palačković, takođe je u protekloj školskoj godini kao učeniča završne godine ove škole osvojila prvo mesto iz oblasti dekorativne dendrologije i cvećarstva na 22. Republičkom takmičenju iz području rada šumarstva i obrade drveta “Lep je poziv i smer, a za rad i učešće na takmičenju bila sam inspirisana profesorima koji su me bodrili konstantno”, izjavila je Jelena. “Upisala sam psihologiju, ali ovo je jako lep poziv i možda ga jednog dana nastavim”.

Ivana Radin, Jovan Zlicic

Ivana Radin i Jovan Zličić kao učenici Srednje škole “Svetozar Miletić” u prošloj školskoj godini osvojili su republičke nagrade iz stručnih predmeta.

Ivana je osvojila prvo mesto na Republičkom takmičenju iz usluživanja – barsko poslovanje. “Ostala mi je još jedna godina srednje škole, pa planiram da upišem Prirodno-matematički fakultet, smer hotelijerstvo”, navodi Ivana Radin. “Želela bih da se po završetku studija bavim ugostiteljstvom”.

Jovan Zličić osvojio je prvo mesto na Republičkom takmičenju iz usluživanja, na nacionalnom festivalu “Srpski sto posne hrane”. “Na takmičenju se ocenjuje rad konobara, postavka, pripremni radovi. Ocenjuje se tok služenja hrane, pića i svega ostalog, a na kraju se ocenjuju završni radovi. Tu se takmiči dosta učenika, a ja sam osvojio prvo mesto. Pripreme su trajale tri-četiri meseca”, ističe Jovan Zličić. “U budućnosti vidim sebe kao menayera ili vlasnika restorana”.

 Marija Bajeva, Tia Cizmic, Daria Kovalenko

Marija Bajeva, Tia Čizmić i Daria Kovalenko učenice su Osnovne muzičke škole “Josip Slavenski” i u prethodnoj školskoj godini ostvarile su brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Pijanistkinje Marija i Tia nagrade su osvajale svirajući klavir, a Daria na takmičenjima iz solfeđa i teorije muzike.

Marija Bajeva učenica je petog razreda muzičke škole. Bila je najbolja takmičarka na Republičkom takmičenje muzičkih škola, druga kategorija, osvojila je, između ostalog, prvu 2 nagradu, druga kategorija, na trećem internacionalnom festivali “Sirmijum mjuzik fest”, te prvu nagradu da osvojenih maksimalnih 100 bodova, treća kategorija, na muzičkom festivalu „Fantast 2019”. “Veliko je priznanje biti na bilbordu zbog ostvarenih rezultata i podsticaj da nastavim da vežbam i napredujem”, kaže Marija. “U budućnosti planiram da nastavim da učestvujem na takmičenjima i osvajam nagrade”.

Tia Čizmić, drugi je razred muzičke škole, smer klavir. Između ostalog, u protekloj godini osvojila je prvu nagradu, pretkategorija, na Republičkom takmičenju muzičkih škola, te prvu nagradu, pretkategorija, na trećem internacionalnom “Sirmijum mjuzik festu”. “Volim da sviram klavir, a Šopen mi je omiljeni kompozitor”, navodi Tia. ”Volela bih u budućnosti da sviram na koncertima, ali i da budem zubarka”.

Daria Kovalenko učenica je šestog razreda muzičke škole. Između ostalih nagrada, u prošloj školskoj godini osvojila je prvu nagradu s maksimalnih 100 bodova, druga A kategorija, solfeđo, na Festivalu solfeđa „Slavenski“, prvu nagradu i priznanje za najbolju učesnicu na 10. otvorenom takmičenju “Viva la muzika” u disciplini solfeđo i teorija muzike. “Za klavir dnevno izdvajam oko dva sata, a za solfeđo sat do dva. Ipak, najviše volim solfeđo”, ističe Daria. “U budućnosti želim da nastavim sa srednjom muzičkom školom, a na akademiji potom da studiram ili klavir ili pevanje”.

Dane Zivlak, Jana Vasic

Flautisti Jana Vasić i Dane Zivlak u protekloj školskoj i takmičarskoj godini kao učenici Osnovne muzičke škole “Josip Slavenski” ostvarilu su brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Jana Vasić je 4.razred muzičke škole. U prtehodnoj školskoj godini, između ostalog, osvojila je prvu nagradu, pretkategorija, na Republičkom takmičenju muzičkih škola, prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju flautista „Miodrag Azanjac“ u Beogradu, te prvu ekipnu nagradu na Festivalu solfeđa „Slavenski”. “Svaki dan vežbam po dva sata, a uoči takmičenja i duže. Jer za uspeh je potrebno mnogo vežbe”, kaže Jana. “Volela bih da nastupam u Parizu, ali i da me u budućnosti gledate u Beču 1. januara na novogodišnjem koncertu”.

Dane Zivlak ide u šesti razred muzičke škole. Među nagradama iz prošle takmičarske sezone izdvajaju se prva nagrada, druga kategorija, na Republičkom takmičenju muzičkih škola, prva nagrada, kategorija A, na takmičenju „Davorin Jenko“, te prva 2 nagrada, Druga kategorija, na trećem internacionalnom takmičenju “Sirmijum mjuzik fest”. “Na takmičenju je poseban osećaj. Imam potrebu da sve bude savršeno, a i ako ne bude tako opet scena pruža jedan poseban osećaj”, kaže Dane. “ Voleo bih da nastavim da sviram flautu i u višim razredima i učestvujem na takmičenjima”.

Luka Davidovic i Luka Lehotski

Luka Davidović i Luka Lehotski u protekloj školskoj i takmičarskoj godini kao učenici Osnovne muzičke škole “Josip Slavenski” ostvarilu su brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima iz sviranja saksofona.

Luka Davidović je, između ostalog, bio najbolji takmičar u pretkategoriji saksofona na Republičkom takmičenju muzičkih škola, ali i osvojio prvu nagradu kao deo duvačkog tria na Festivalu solfeđa “Slavenski”. “Volim muziku, ali nemam neki poseban žanr koji mi je omiljeniji od drugih”, kaže Luka Davidović. “Najviše volim da sviram saksofon. Dnevno vežbam pola sata do 45 minuta”.

Luka Lehotski osvajao je prve nagrade i prva mesta na više takmičenja kako iz saksofona, tako i iz teorije muzike. Bio je, između ostalog, najbolji takmičar u drugoj kategoriji saksofona na Republičkom takmičenju muzičkih škola, ali i osvajač prve B nagrade iz teorije muzike  na Republičkom takmičenju iz sofleđa i teoretskih predmeta. “Volim da sviram sve vrste zabavne i klasične muzike, ali volim i yez i bluz”, navodi Luka Lehotski. “Nisam još siguran čime ću se baviti u budućnosti, jer sam završio muzičku školu i nisam nastavio u srednjoj, ali voleo bih da radim neki samostalan posao i paralelno da se bavim muzikom”.

Hor Djura Danicic

Mešoviti hor Osnovne škole “Đura Daničić” u prošloj godini godini, osvojio je titulu najboljeg sa maksimalnih 100 bodova na 29. takmičenju takozvanih malih horova. Hor čine đaci od prvog do osmog razreda, a uspeh koji je ostvaren u ovoj godini, zapravo je samo potvrda prošlogodišnjeg uspeha kada su, takođe, bili prvoplasirani na republičkom takmičenju.  “Raditi sa decom uzrasta od prvog do osmog razreda je veoma zanimljivo, ali i teško, zato što posebnu brigu vodimo o prvačićima i učenicima drugog razreda. Ali oni vole puno da uče od ovih velikih, tako da se dobro uklopimo i dobru atmosferu i energiju dajemo jedni drugima i super se nadopunjujemo”, kaže dirigent hora Biljana Oravec.

 

Hor Jovan Popovic

MešovitihorOsnovne školeJovanPopović”, koji čine učenici od petog do osmog razreda, u prošloj godini osvojio je titulu najboljeg sa maksimalnih 100 bodova na Takmičenju Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, treća kategorija. Hor ove škole je i  prethodnih godina bio prvoplasiran u tom rangu takmičenja. „Tajna uspeha je u radu. Deci nije lako jer imaju puno obaveza i to moraju da usklade s vannastavnim aktivnostima, ali uspevamo da se organizujemo“, kaže dirigent hora Branislava Maravić. Korepetitior hora je Mina Stanković, korepetitor u Baletskoj školi, koja godinama prati ovaj hor na takmičenjima.

Devojacki Hor

Ženski hor Srednje muzičke škole “Isidor Bajić” u prošloj godini, osvojio je titulu laureata – najboljeg među najboljima na takmičenju “Aleksandar Nevski” u Ugriču u Ruskoj Federaciji. Hor čine učenice srednje škole od prvog do četvrtog razreda, i ima preko 100 članova, ali je na bilbordu predstavljeno 27 članica koje su učestvovale na ovom prestižnom takmičenju i predstavljale našu zemlju. “Specifičnost horskog pevanja je u tome što je u pitanju jedan instrument – ljudski glas i to je delikatniji i suptilniji posao nego kod istrumentalne muzike. Mora oprezno da se radi, da se glasovi ne troše previše, da se pažljivo neguju, jer on nema rezervne delove”, kaže dirigent hora Tamara Adamov Petijević.

ПРЕТХОДНА ВЕСТ  

  СЛЕДЕЋА ВЕСТ